TURGUTREİS


TURGUTREİS

Bodrumlular şöyle der:

Kadıkalesi'nde gün batımı
Karaincirin kumu
Bağla’nın suyu

Ünlü Türk amirali Turgut Reis’in ismini alan bu yerleşme yeri, Bodruma yaklaşık 20 kilometre uzaklıktadır. Batısında yer alan irili ufaklı 14 ada ve etrafını çeviren dağlar ile Turgut Reis, Ege ve Akdeniz’in birleşme noktasında olup yarımadanın en güzel köşelerinden biridir.


Turgutreisi deniz tarafından çeviren  adalar  ve onların ötesindeki Kos ve Kalynos gibi Yunan adalarının görünümü gerçekten eşsizdir. Yarımadanın adeta giriş kapısı olan Turgut Reis, bu nedenle tarih boyunca  tehlikelere açık olmuştur.

Kıyıları irili ufaklı koylarla bezenmiş olan Turgutreis’in çevresinde yükseklikleri 300 metreye kadar ulaşan ve denize dik bir şekilde yanaşan  Doru, Boz, Pamuklu, Çatal, Çukur ve Asar Dağları var. Eski dönemlerde Turgutreis, kara renkli kumundan dolayı Karatoprak olarak anılmış.

Turgutreis’in batısında  bulunan Yassıada yakınında bir çok antik geminin battığı bir sığlık keşfedilmiş ve bu gemilerde ikisi kazılmıştır. Günümüzde İspanyol şapeli olarak bilinen ve Osmanlı döneminde camii olarak kullanılan bu binadaki eserlerin tümü Turgutreis Yassıada’dan gelmiştir. Turgutreiste narenciye esas geçim kaynağı. Özellikle mandalina, incir ve üzüm yetiştiriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder