Bodrum’da hangi balık ne zaman yenir?



Bodrum’da hangi balık ne zaman yenir?

Bodrum üç yanı denizlerle çevrili bir yarımada ve güneyde Mazı‘dan, kuzeyde Güvercinlik, Tuzla hatta Güllük‘e kadar her beldede, her kıyı yerleşiminde balık yakalanır.


Gümüşlük‘e gittiğinizde balık satan bir yer bulamazsınız, çünkü küçük çaplı balıkçıların balıkları daha tekneden iner inmez restoranlar tarafından kapışılır.

Bodrum’da balık iki yerde satılır. Biri hemen belediye meydanı denilen alanda deniz kıyısında balıkçılar tarafından, diğer merkez ise Cevat Şakir caddesi ile Atatürk caddesinin kesiştiği yerde Türk Telekom binasının karşısındaki sokaktadır. Buradaki balıkçılardan istediğiniz balığı almanız mümkün.

Bodrum’da Levrek ve Çipura çok sevilen balıklardır. Ancak bunların da iki çeşidi bulunmaktadır. Kültür balığı, deniz balığı… Dürüst satıcılar size hangisinin deniz balığı hangisinin kültür balığı olduğunu söyleyecektir. Zaten fiyatlarıyla da farkedilebilen bu durum balıkların bulunduğu tezgahlara şöyle bir bakınca kolaylıkla anlaşılabilir.

Eğer tüm çipuralar aynı boyda ve aralarında ağırlık farkı azsa bilin ki bunlar kültür balığıdır. Çünkü yetişme tarzları, aldıkları besinler hep aynı ve büyümeleri de aynı olmaktadır. Keza bu durum Levrek için de sözkonusu… Mutlaka deniz balığı almak istiyorum diyorsanız biraz paraya kıyacak ve bir bilene danışacaksınız.

Satıcıların bu konuda dürüst davrandıklarını düşünmek istiyoruz.

Bodrum’da hangi balıklar bulunur?

Dil balığı ve Deniz çipurası Kasım ayından itibaren başlar. 1 Martta balıkçılar ağlarını toplar, Barbun Martta başlar mayısa kadar sürer, Laos, Orfoz, Sinarit, Levrek Mayıs ayı itibariyle yaz boyu Ekime kadar sürer. Bunlar denizlerin en değerli ve lezzetli balıklarıdır. Yaz mevsiminde bol bol bulunur. Kupes, Uskumru Şubat, Mart aylarında çok olur ve lezzetlidirler. Tekir Eylülde başlar, Kalamar eylül sonu Kasım arası yakalanır.

Süpermarketlerde, balık marketlerinde genelde kültür balıklaı satılmasına karşın, denizden yakalnmış balıklar yanında ithal bazı balık türlerini de bulmak mümkündür.

Bodrum-Milas yolu üzerinde bulunan Kılıç Balık Ürünleri Marketi ise doğrudan ürettiği kültür balıklarını bütün veya temizlenmiş filetolar halinde uygun fiyatlarla satışa sunuyor.

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder