GÜMÜŞLÜK



GÜMÜŞLÜK

Gümüşlük, Antik çağlarda önemli bir yerleşme yeri olan Myndos şehrinin kalıntıları üzerinde kurulmuştur , Bodrum yarımadasındaki en güzel yerlerden birisidir. Bodrumdan gelirken gözünüze çarpan yel değirmenlerinin olduğu tepeden harika bir Gümüşlük manzarası vardır.


Ama amacınız antik limanı ve bütün güzelliği ile Gümüşlüğü seyretmek veya fotoğraflamaksa Gümüşlüğü girerken sağa giden yolu secin biraz sonra gerçekten neden kesen bir Gümüşlük manzarası ile karsı karsıya kalacaksınız. Buradan tekrar Gümüşlük’e döndüğünüzde  sizi önce oldukça büyük bir park yeri daha sonrada çok sayıda balık restoranı karsılar.

Eğer çok aç değilseniz yemek isini biraz sonraya bırakıp önce Gümüşlüğü keşfedin. Önce sağa donup, bu çok korunaklı limanı ve yol boyunca dizilmiş harika Bodrum evlerinin zevkini çıkartın. Çoğunun yabancılar tarafından isletildiği bu pansiyon evlerden sonra, antik Myndos’a ait duvarları, sütun parçalarını görmeye baslarız.

Bu rüzgarlara kapalı muhteşem liman gerek antik çağlarda gerekse günümüzde adeta bir cennet. Bu arada sağa doğru çıkan yolu biraz yürürseniz, antik Myndos’un ayakta kalmış birkaç binasının görmeniz mümkün.  Koyun ucuna, hatta biraz daha ileriye acık denizi ve görkemli dalgaları izleyebileceğiniz Gümüşlüğün kuzeyine kadar yürüyün. Tekrar merkeze döndüğünüzde bu defa büyük koya doğru  yürüyün. Önce ayakkabılarınızı çıkartın ve turist olarak görevinizi yapın. Tavşan adasına bir yürüyüş yapın. Ada üzerinde, adaya ismini veren tavşanların yani sıra antik şehrin kalıntılarını ada üzerinde ve su altında görmek mümkün.

Başlangıçta bir Leleg şehri olarak kurulan Gümüşlük, M.Ö. 4.yüzyılda kral Mausolos döneminde, nüfusunun büyük bir kısmının Halikarnassos’a göç ettirilmesi ile öneminin kaybetti. Günümüzde hala izleri fark edilen Mindos şehri, İskender’in fethine şiddetle karşı durmuş bir şehirdir. Iskender’e direnen ama sonradan generallerine teslim olan Mindos, tarih boyuca önemli bir liman kenti olmayı sürdürmüştür.

Bir ara Sezar’in katilleri Brütüs ve Cassius’un askeri bir üs olarak kullandığı Gümüşlükte, hala antik dalgakıran, şehir duvarları ve kuleler  fark ediliyor. Buna karşın antik çağ yazarlarının bahsini ettiği tiyatro, stadyum gibi yapılar günümüze kadar ulaşmamıştır. Günümüzde doğası, harika balık restoranları ve özellikle iyi korunmuş eski evleri ile Gümüşlük mutlaka gitmeniz gereken yerlerden biridir.

Doğal sit alanı olan ve yeni yapılara izin verilmeyen Gümüşlükte ağaçlar içinde kaybolmuş eski Bodrum evlerinin ve essiz doğanın tadını  çıkartın. Antik yazarların zikrettiği birçok yapı günümüzde artık yok. Günümüze kadar ulaşmış iki kiliseden birisi sanat galerisi, tepede yer ikincisi ise bar olarak kullanılıyor. Mavi Bayraklı Gümüşlükte her taraftan denize girilebilir. Gümüşlük ve çevresindeki koylar turistlere benzersiz güzellikler sunarlar. Gümüşlük pazarı Çarşamba günü kurulur.

Yalıkavak yönünde Koyun baba’da ise dikkatinizi yeşil renkli kayalar çekebilir. Yumuşak ve islenmesi çok kolay olan bu kayalar Halikarnasta kral Mausolos için inşa edilen ve dünyanın 7 harikasından biri sayılan anıt mezar için kulllanılmış.

Batık şehrin kalıntılarının üzerinden Tavşan Adası’na yürümek, yazın en sıcak günlerinde bile serinliğiyle rahatlatan yalıda eşsiz manzarayı seyretmek, güneşin batışını izlemek Gümüşlük’ün sunduğu güzelliklerden sadece birkaçı.

Gümüşlük, Bodrumyarımadasının eşsiz doğa güzelliklerine sahip beldelerinin en başta gelenlerinden.

Gümüşlük Yalı
Gümüşlük Yalı Eşsiz manzaraya karşı kahvaltı
İster evden getirdiklerinizle ister otlu börek, poğaça, simit ve çayla kahvede başlamak güne.
Sonrasında keyif çayı ya da kahvesini yudumlarken adacıkların arasından karşı kıyılara doğru uzanmak.

Kral yolundan yürüyerek Tavşan adası. Binlerce yıllık yol.
Binlerce yıldır temiz, berrak sularda serinleme zamanı.
Sabah dinginliğinde deniz kıyısında kahvaltı, tarihe yolculuk, tavşan adası, doğada yürüyüş, kristal berraklığında deniz, plaj Gümüşlük Yalı’da bulabileceklerinizden bazıları.
Öğle yemeğinde her iki kahvede de yapılan köfte ekmeği deneyebilirsiniz.

Gümüşlük Balık Lokantaları
Sıcak yaz gününde bir parça serinlik arayanları hiç bir zaman hayal kırıklığına uğratmayan yalıda günbatımını izlemek kıyı boyunca neredeyse denizle iç içe balık lokantalarında yıldızların altında güzel bir akşam yemeğine kendinizi hazırlamanın en güzel yolu.

Bodrum tatilinize renk katmak istiyorsanız Gümüşlük Yalı’da geçireceğiniz bir gün kendinize verebileceğiniz en güzel hediyelerden biri.

Tatil sezonu bittiğinde koyu süsleyen Guletler, günlük tur tekneleri, yelkenliler, motoryatlar meydanı gerçek sahipleri balıkçı teknelerine bırakır.

Gümüşlük Yalı’da Balıkçılar tuttukları balıkları, ahtapot ve kalamarları tahta iskelenin önündeki tezgahta balık lokantalarına ve diğer almak isteyenlere satarlar.

Deniz kıyısındaki kahvede tahta sandalye ve masalar artık yaz kış oturanları, yerli halkı ve bir köşede sohbet eden, paragatlarını hazırlayan balıkçıları ağırlar.

Kim bilir? Belki Gümüşlük Tatili Gümüşlük’te bir ev ya da daire alıp yerleşmeyi akla düşürür.
Tatil bittiğinde garajda arkasından el sallanılan değil de uğurlayan olmak başka güzel.

Gümüşlük Köyiçi
Gümüşlük Belediye binası, postanesi ve nalbur, market, bakkal, ve eczane gibi iş yerleri ile kasap, tesisatçı, veteriner, elektrikçi bulabileceğiniz Gümüşlük Beldesinin merkezi olarak tanımlanabilecek olan Gümüşlük köyiçi Bodrum’a yaklaşık 25 km, Gümüşlük Yalı’ya 1 km uzaklıktadır.

Tatilinizi, otel ya da pansiyonda geçirmek yerine Gümüşlük’te yazlık kiralamayı seçtiyseniz, ana caddenin sağında ve solunda yer alan bakkal, market, fırın gibi iş yerlerinden ekmek gazete gibi gündelik ihtiyaçlarınızı alabileceğiniz gibi büyük alış veriş merkezlerine gitmeye vakit bulamadığnızda her türlü ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Gümüşlük villaları ya da dairelerinden birine sahipseniz, eviniz için bir şeye ihtiyacınız olduğunda yapı marketlerlerin yanı sıra fiyat, değiştirme, ürün seçiminde yardım gibi konularda avantajlarından dolayı Gümüşlük’te en çok karşılaşacağınız iş yeri olan nalburlara da bakmanızda fayda var.

Gümüşlük pazarı Çarşamba günleri kurulur. Girişini, köyiçinden yalıya giden yol uzerinde park eden arabalardan ve tezgahlardan kolaylıkla bulabilirsiniz. Gümüşlük pazarında, Gümüşlük’te yetiştirilen taze meyve sebze, yöresel otlar, tereyağı ve zeytinyağının yanı sıra tekstil ürünleri, bahçe aletleri gibi pek çok şey bulabilirsiniz.

 

Tavşan Adası
Tavşan AdasıDenizin içinden yürüyerek Gümüşlük’ün iki güzel sahilini birbirinden ayıran Tavşan Adasına yürümek, tarihi ayaklarınızın altında hissetmek eşsiz bir deneyim.

Tavşan Adasına ulaşmak için yarı yıkık bir geçitin üzerinden geçilir. Bu tarihi geçit Helenler döneminde Halikarnassos Kralı Mousolos’un emri üzerine inşa edilmiş. Kral Mousolos ve sevgilisi Artemisya Tavşan Adasına gidip hem orada yaşayan tavşanları besler hem de muhteşem günbatımını izlerlermiş.

Tavşan Adasına ulaşmak için tek yapmanız gereken paçalarınızı sıvayıp denizin içinden yürümek. Su diz boyunu geçmiyor. Yürürken insanın içinden kendini masmavi, berrak sulara bırakıp tarihi kalıntıların üzerinde serinlemek geçiyor.  Tavşan Adasının tepesinden manzara görülmeye değer; Gümüşlük ve sanki denizin üzerine özenle serpiştirilmiş gibi duran irili ufaklı adalar.
Tavşan Adası ismini bir zamanlar üzerinde yaşıyan tavşanlara borçlu bu ufak adacıkta hala tavşanlara rastlamak mümkün.

Nasıl gidilir?
Gümüşlük Dolmuşu Gümüşlük, Milas Bodrum Havalanına 60 km, Bodrum’a 25 km, Turgutreis’e 7 km uzaklıktadır.
Bodrum şehirlerarası Otobüs Terminalinden kalkan minibüslerle gidilebilir. Garajdan kalkan dolmuş ile yaklaşık 50 dakikada Gümüşlük’e varmak mümkün. Dolmuş önce Gümüşlük merkezde durur ve köyde inecek yolcularını indirir ve yaklaşık 1 km uzaklıktaki Gümüşlük Yalı’ya doğru yoluna devam eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder