ASPAT


 

ASPAT

Bağla koyunun biraz ilerisinde yer alan Aspat Koyu ve üzerinde bir Venedik Kalesi bulunan Aspat tepesi gerçekten  görülmeye değer. Şarkılara konu olmuş bu ünlü kale, Bodrum yarımadasında çok uzaklardan görülür. Yörenin ünlü folk şarkısı “Halilim” de adı geçen Aspat Yalısı ismi kurak, sulanmaz anlamına gelen Aspartos’tan gelir.


Ünlü seyyah Evliya Çelebinin Seyahatname’sinde adı geçen Aspat’ta, bir çok tatlı su kaynağı vardır. Evliya Çelebi, kaleden ve buradaki ünlü su kaynağından bahseder. Bu bölgeden geçen gemilerin su ikmali yaptığından, suyun çok iyi olduğundan ve kalitesinin uzun süre bozulmadığından bahseder.

Dar bir patika yol sizi  tarihi kalıntıların bulunduğu tepeye ulaştırır. Tepede yer yer yıkılmış olan Aspat kalesi bütün heybetiyle yükselir. Buradaki kalenin bir gözetleme kalesi oldugu sanılır.

Kuzey batı rüzgarlarına kapalı Aspat, teknecilerin uğrak yerlerinden birisidir. Yatcıların ve denize girenlerin faydalanacağı içme suyu kaynakları bulunur. Sahilde ünlü Giritli Arap Ağa’nın taş evi yer alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder