Cafer Paşa Türbesi – Bodrum



Cafer Paşa Türbesi – Bodrum

Cafer Paşa Türbesi  Bodrum marinanın hemen arkasında bulunan Osmanlı Tersanesinin hemen üsünde, kaplan kalesinin altında bulunan denizciler mezarlığındadır. Mezarlıkta Kaptan-ı derya Cafer Paşa Türbesi dikkat çekmektedir. Cafer paşa Akdenizi delik-delik, köşe-bucak bilen bir kaptandı. Yabancı olsun, Türk olsun pek az denizvi bugün bu mezarlığı ziyaret ediyor.


Türbe ve mezarlık

Türbede XVIII. yüzyılda Türk denizcilik tarihinde önemli roller oynayan Kızılhisarlı Mustafa paşa ve oğlu Cafer Paşa yatmaktadır. Mustafa Paşa’nın vakfiyesine göre türbe 1727 ye yakın bir tarihte yapılmıştır.

Rodos mutasarrıfı (vali) Kızılhisarlı Mustafa Paşa korsan takibi, gemi yapımı gibi hizmetler dışında Bodrum’da cami ve okul inşaa ettirmiştir.

1741 yılına ait bir arşiv belgesinde merhum olarak anıldığına göre bu tarihten önce ölmüştür. Cafer Paşa Osmanlı belgelerinde belirtildiği gibi Akdenizi delik-delik, köşe-bucak bilen bir kaptandı. 1770 yılında 3 ay kadar Kaptan-ı Deryalık yapmıştır. Son görevi Rodos mutasarrıflığıdır.

Cafer Paşa’nın Bodrum’un gelişmesinde babası gibi hizmeti vardır. Tersanede kalyon yapımı yanında, Bodrum’daa hamam ve medrese inşa ettirmiştir. 12 Mart 1773 tarihinde bir arşiv belgesinde merhum olarak anıldığına göre bu tarihten önce ölmüş olmalıdır.

Tarihi değer taşıyan mezarlık, Mustafa Paşanın türbeye gömülmesinden sonra oluşmuştur. Buradaki en eski taş 1751 yılı tarihli ve bir kadına aittir. Tğrbenin çevresinde Cafer paşanın kardeşi Rodos mutasarrıflarından Ahmed Paşa ve Ahmed Paşanın eşlerinden Habibe ve Nefise yatmaktadır.

Mezar taşlarından elde edilen bilgiler ve taş işlemeciliğinde gösterilen özen buranın seçkinler mezarlığı olduğunu ortaya koymaktadır.

Harf devriminden sonra bir süre daha kullanılan mezarlıkta 1928 yılından itibaren kullanılmış latin harflerinin o günkü özelliklerini ve yazım problemlerini de görmek mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder