Bodrum Osmanlı Tersanesi



Bodrum Osmanlı Tersanesi


Bodrum Osmanlı Tersanesi Milta Marina’nın batı kısmında yol kenarında yer alır. Osmanlı tersanesi’ne bir kule kapıdan içeri girilir. Bu kule kapısı günümüzde sanatsal sergiler için sıkça kullanıldığından kapısı modern mimari ile birleştirilmiştir.

Bodrum Osmanlı Tersanesi’nin kalıntılarının bugün ancak yer üstünde görülen bölümden ibaret olduğu sanılmaktadır.


Bodrum Osmanlı Tersanesi 1775 yılında Osmanlı Donanması‘na yeni gemiler sağlamak için kurulmuştur. 1784 yılında ilk gemisinin tezgaha konulduğu bilinmektedir. Korsan saldırılarına karşı gözcü olarak dikilen Osmanlı Kulesi ile birlikte 1882 yılında tersanenin surları da genişletilmiştir.

Osmanlı donanmasının Ruslar tarafından 1770 yılnda Çeşme Limanı‘nda yok edilmesinin ardından duyulan ihtiyacı karşılamak için yeni gemilerin inşasını hızlandırmak amacı ile 1775 yılında Bodrum Osmanlı Tersanesi inşa edilmiş.

Bodrum Osmanlı Tersanesi, etrafının sur duvarları ile çevrili olduğu, günümüze kalan duvarlardan ve bu duvarlar üzerinde yer alan bir kaıdan anlaşılıyor. Kapı ve surlar üzerinde bulunan Osmanlı Kulesi tahrip olmuş. Günümüzde kullanılmayan, eski bir mezarlık da sur duvarklarının arkasında yer alıyor.
Bugün eski tersanenin arkasında Osmanlı denizcisi Cafer Paşa‘nın da türbesi olan Osmanlı mezarlığı vardır.

 

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder