Mindos Kapısı ve şehir surları – Bodrum



Mindos Kapısı ve şehir surları – Bodrum


Bodrum’un batısında Turgutreis caddesinin bitiminde yer aln Mindos Kapısı antik Halikarnassos şehrinin iki girişinden biridir. Mindos Kapısı yarımadanın ucunda bulunan antik Myndos şehri yönünde olduğu için Mindos Kapısı  olarak tanınmaktadır.


Geçmişten günümüze kadar ayakta kalan Mindos Kapısı aynı zamanda Halikarnassos’u çevreleyen sur duvarlarının bir parçası ve en önemli bölümü. Bugün sadece kalıntıları görülebilen Halikarnassos sur duvarlarının gerçek uzunluğu 7 km olup muhtemelen M.Ö. 4. yüzyılda Kral Mausolos tarafından yaptırılmıştır.

Büyük İskender’in askerlerinin, önüne kazılan hendekler nedeniyle geçemediği ve ciddi askeri kayıplar verdiği yer olarak bilinir.

Yapılan kazı çalışmaları ile antik yazarların söz ettiği direnişin gerçekleştiği hendek bulunarak bilinen ölçüleriyle ortaya çıkarılmıştır. Buradaki tarihi kalıntılar Türkcell-Ericcson işbirliği ile restore edilmiş ve çevre düzenlemesi de yapılarak ziyarete açılmıştır.

Mindos Kapısı‘na şehrin batı çıkışında bulunan Türk mezarlığının yanındaki eski Gümbet yoluyla ulaşılır. Çevrede helenistik ve Roma devirlerine ait tonozlu mezarlar da bulunmaktadır. Asıl mezar odaları tonozun altındadır. Bunun neredeyse tümü geçen yüzyılda Sir Charles Newton tarafından açılmıştır.

İçlerinde pişmiş toprak lahitler bulunmuştur. Şehrin batı surları ovadan geçtiği için kulelerle güçlendirilmiştir. Kulelerin ölçüleri yaklaşık 7 x 8.5  metredir.

Mindos Kapısı‘nın iki kulesinden biri günümüze hemen hemen  orjinal yüksekliği ile ulaşmıştır. Yöresel adı Diktiri‘dir

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder