Bodrum Antik Tiyatrosu




Bodrum Antik Tiyatrosu

Bodrum antik tiyatrosu, tarihten günümüze kalmış, 1976-1985 seneleri arasında toprak altından çıkarılmış, daha sonra 2002-2003 yıllarında Türkcell-Ericsson tarafından restore edilerek günümüze kazandırılmış Türkiye’nin en eski antik tiyatrolarından biridir.


Bodrum antik tiyatrosu’nun kazısı Prof. Dr. Ümit Sedaroğlu tarafından yapılmış ve restore edilmiştir. Bodrum antik tiyatrosu Bodrum-Turgutreis yolunun hemen üstünde olduğundan ulaşımı çok kolaydır.
Bodrum antik tiyatrosunun ilk inşa tarihi Mausolos’un yaşadığı 4. yy’a gitmektedir. Bodrum antik tiyatrosu antik geleneğe uygun olarak Göktepe’nin güney yamacına oturma kademeleri yumuşak ana kaya oyulmak suretiyle inşa edilmiştir.

Bazı oturma yerlerinde isimler taşların üstüne kazınmıştır. Kimi oturma yerlerinde yuvarlak ve kare şeklinde delikler vardır. Büyük olasılıkla güneşten korunmak için güneş şemsiyesini sabitlemek amacıyla kullanılmıştır.

Bodrum antik tiyatrosunun üst sıralarında bulunan küçük kanallar yağmur sularının oralardan akmasını sağlıyordu.

M.Ö. 4. yüzyılda kral Mausolos döneminde inşa edilen Bodrum antik tiyatrosu yamaca dayalı ve at nalı şeklinde olup antik tiyatroların Türkiye’deki en eski ve en güzel örneklerinden biridir. Daha sonra M.S. 2 yüzyılda Romalılar zamanında şimdiki halini almıştır.

Bodrum antik tiyatrosunda 2003 yılından itibaren yaz aylarında, özellikle Temmuz-Ağustos’ta konserler yapılmaktadır.

Normalde 8300 kişilik kapasitesi olmasına rağmen sadece bir kısmı restore edildiği için yazın yapılan konserlerde 3150-3200 kişi, çok kalabalık olduğu zaman en çok 3500 kişi biletli olarak tiyatroda yer bulabilmektedir.

Bodrum antik tiyatrosunda yapılan konserler özellikle yaz aylarında Bodrum’a gelenlerin büyük ilgisini çekiyor.

 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder