AKYARLAR


AKYARLAR

Bodrum Yarımadasının en güney ucunda bulunan Akyarlar, Akyarlar Burnu ve onun 1 mil dogusunda yer alan Koca Burun arasında yer alır ve Bodrum’a 22 km. uzaklıktadır. Beyaz kayalıklardan oluştuğu için “Akyarlar“ olarak anılan Akyarlar Burnu, İstanköy olarak bilinen Yunanistan’nın Kos adasına 3 deniz mili uzaklıktadır. Akyarlarlar’dan iyi havalarda ve geceleyin hemen karşısında yer alan Kos (İstanköy) evleri görülür. Antik çağlarda da olduğu gibi gemiler Kos ve Akyarlar arasındaki sulardan geçmektedir.


Eskiden bir balıkçı ve süngerci köyü olan Akyarlar, şimdilerde deniz sporlarının yapılmasına imkan sağlayan önemli bir  tatil yeri olmaya aday. Akyarlar özellikle rüzgar sörfü ile ilgilenenlerin en gözde mekanlarından biri.  Genelde karadan denize doğru esen ve sahile doğru şiddetini arttıran bir rüzgar var. Sahile inildiğinde, sağda balıkçı barınağı, ortada restoranlar ve solda ise bir ay şeklinde yayılan kumsalı yer alır.  Ilık deniz suyu, kumsalı ve yemyeşil doğası ile birçok tatilciyi kendine çeker. Akyarlar bol rüzgarı ile rüzgar sörfüne çok uygundur

 

İlkbaharda Akyarlar’ı çevreleyen yamaçlarda birçok dağ çiçeği ve nane bulabilirsiniz. Akyarları ziyaretiniz sırasında, yürüme mesafesindeki eski bir Leleg yerleşmesi olan antik Termera  kentinin yer aldığı küçük koyu da ziyaret etmeyi unutmayın.

Biraz ilerde yer alan Kemer Köyü sahilde yüzmek için çok uygun. Buradaki Hüseyin Burnu Feneri 1931 yılında Fransızlar tarafından yapılmış. Fenerin yakınında “kum hamamı” olarak bilinen kumsal ve plaj yeri var.

Bodrum Yarımadası’nın en keyifli yerlerinden Akyarlar, düne kadar geçimini balıkçılık ve süngercilikle sağlıyordu. Bugünse turizm ön plana çıkmış bulunuyor. Akyarlar, son derece sevimli küçük bir yerleşim yeri.

Ana yoldan sahile indiğinizde balıkçı barınağı sağınızda kalıyor. Restoranlar daha çok orta bölümde. Ay şeklinde kumsalı solunuzda. Oteller, moteller, pansiyonlar genelde kumsalın arka bölümünde yer alıyor.

Akyarlarda denizin pırıl pırıl olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Sahilindeki restoranlarda rakı balık muhabbeti yapmak pek keyifli oluyor. Hele geceyse ve ben gibi üzerine bir de denize girerseniz keyfiniz katlanıyor. Burası sörf meraklıları için de adeta bir cennet.

Günün her saati eksik olmayan rüzgarı, bu spor için ideal bir ortam sağlıyor. ‘Ben anlamıyorum ki, bana ne’ demeyin. En kabiliyetsiz bile bir haftaya kalmadan bu işi öğrenebiliyor.

Akyarlar’da tatil yaparken açıkta süzülerek bir gidip bir gelen, orta yaşlı usta bir sörfçü görürseniz bilin ki bu Tarık Akan‘dır. Akan, 80’li yılların başında hakkında soruşturma açılınca, Akyarlar’a yerleşmiş , Türkiye’den kaçmam gerekebilir diye sörf öğrenmiş.

Geliş o geliş…Nereye mi kaçacakmış? Yunanistan’ın Kos (istanköy) Adası’na… Kos’un Türkiye’ye en yakın olduğu yer Akyarlar. Aramızda topu topu 3 mil var. Akyarlar’da kalanlar, sabahları adanın horozları ile uyanıyor. Sessiz sakin ve ucuz bir tatil geçirmek istiyorsanız  Bodrum Akyarlar’ı seçebilirsiniz .




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder